Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ενίσχυση της εμπειρία χρήσης. Αν δεν συμφωνείτε μπορείτε να εξαιρεθείτε.

Πλήρης ανακατασκευή - Σχεδιασμός και κατασκευή αντλιοστασίου υδρευσης

Η κατάσταση

Για κάθε εγκατάσταση φτάνει η στιγμή που η κόπωση του εξοπλισμού φτάνει σε ένα σημείο που η συντήρηση δεν επαρκεί. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο εξοπλισμός παρείχε νερό σε ένα ολόκληρο οικισμό απρόσκοπτα για πολλά συνεχόμενα ετη. Η οξείδωση μάρτυρας για την πορεία του στα χρόνια αλλά και της αδυναμίας να συνεχίσει την πορεία του.

Τα προβλήματα για την συντήρηση αποτέλεσαν οδηγό για την σχεδίαση του νέου αντλιοστασίου.

Ο εξοπλισμός εντός της δεξαμενής ήταν αρκετά δυσκολα προσβασιμος απο την ομάδα συντήρησης ενώ σε κάθε βλάβη η δεξαμενή ήταν απαραίτητο να εκκενωθεί με αποτέλεσμα την πολύωρη διακοπή υδροδότησης.

Η ενέργεια που ήδη είχε το νερό κατά την είσοδο του στην δεξαμενή (50m3/h @ 6bar) χανόταν στην εκροή του στην πλήρωση της δεξαμενής και η αντλία του συστήματος έπρεπε να ανυψώσει έως τα 10 bar από το 0 με τεράστιο ενεργειακό κόστος. 

Η λύση της StouraitisPumps

Η πρώτη κίνηση ηταν η καταγραφή των χαρακτηριστικών λειτουργίας. Η καταγραφή της παροχής από το παροχόμετρο υπερήχων που εγκαταστάθηκε βοηθησε την ομάδα μας να υπολογίσει με ακρίβεια τις ανάγκες του οικισμού και την επιλογή της βέλτιστης ενεργειακά αντλίας για την εγκατάσταση. 

Τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν έδειξαν ότι η απαιτούμενη ισχύ για το νέο αντλητικό ηταν 9,2kW που σε σχέση με τα 18,5kW της παλαιότερης εγκατάστασης έκανε την τεχνική υπηρεσία να βλεπει καχύποπτα την προτεινόμενη λύση.

Παρά τον αρχικό δισταγμό η πρόταση έγινε δεκτή και η τεχνική μας ομάδα προχώρησε στις εργασίες για την νέα εγκατάσταση.

Δύο αντλίες για λόγους εφεδρείας Grundfos SP30-11 προετοιμάστηκαν σε χιτώνια πίεσης και συναρμολογήθηκε ο εξοπλισμός ώστε η αναρρόφηση να γίνεται απευθείας από την είσοδο του δικτύου μετατρέποντας την δεξαμενή σε ενα αντλιοστάσιο.

"1 εβδομάδα προετοιμασίας - 5 ώρες εργρασιών

Αποτέλεσμα για μια ζωή"

Σε μόλις 5 ώρες το αντλιοστάσιο τέθηκε σε λειτουργία. Με πίεση εισόδου 7bar οι νέες "μικρές αντλίες" έφταναν το νερό και στα ψηλότερα σημεία του οικισμόυ λειτουργώντας στο 35-40 % των στροφών τους. 

Το νερό προς τους καταναλωτές τώρα φτάνει ακόμα πιο φρέσκο, χωρίς ενδιάμεση δεξαμενή. Οι διακοπές λειτουργίας του αντλιοστασίου δεν απαιτουν πολύωρες αναμονές έως την επανατροφοδότηση των καταναλωτών ενώ το αντλιοστάσιο παρέχει απόλυτα σταθερή πίεση σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Το αποτέλεσμα

Σε συνέχεια της λειτουργίας του αντλιοστασίου επιβεβαιώθηκε ότι η αξιοποίηση της πίεσης τροφοδοσίας μέσω του συστήματος inline σε αντίθεση με την χρήση δεξαμενής και ανύψωσης της πίεσης από το μηδέν προσφέρει ενεργειακή εξοικονόμηση που θα μπορέσει να αποσβέσει την δαπάνη σε λιγότερο από 1 έτος.

Χωρίς να υπολογίσουμε τα έξοδα συντήρησης του παλαιότερου συγκροτήματος που θα ήταν σημαντικά, στα αποτέλεσματα μετρήθηκε οτι η εξοικονόμηση έφτασε το 78% με 28.000 €/έτος οφελος για τον δήμο.